Průzkumáci tedy nakrátko vyměnili své vlastní zbraně za tzv. Glock FX a jejich protivníky se staly osmiúhelníkové terče IPSC. Po úspěšném získání schránky s dokumenty zase rychle zmizeli a po pár kilometrech je čekalo vyhodnocení těchto informací. Prvním krokem je sladění získaných podkladů se správnou mapou. „Zakreslená situace ukazuje na plánovaný dělostřelecký přepad zítra ve 20.30, následující den proběhne přelet a vzdušný výsadek protivníka s cílem obsadit sklad chemických látek v našem prostoru," vyhodnocuje jeden z příslušníků hlídky 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce. „Tahle značka znázorňuje dělostřeleckou pozorovatelnu a směr průzkumu," doplňuje jeho kolega. Ještě rychle určit co největší množství techniky zahraničních armád na předložených kartách, zorientovat mapu a hlídka opět pokračuje v závodě.

V průběhu noci obdržely týmy úkol převzít na určité kótě imitace náloží o váze cca 20 kg a přesunout se k viaduktu. Pomocí lezecké techniky na objekt správně rozmístili nálože a následně provedli jeho simulované zničení. Těm nejúspěšnějším se to podařilo i s právě projíždějícím vlakem.
Nad ránem dělila většinu hlídek od vytouženého cíle už jen tři stanoviště, včetně další vodní překážky, kterou pro změnu mohli pouze přeplavat. Poté závodníci stihli ještě poskytnout první pomoc zraněným po simulované dopravní nehodě, jejímž následkem byla poranění imitovaná na hranici reality.
Cílovým vítězným obloukem ve městě Libavá nakonec po závěrečném několikakilometrovém finiši proběhlo celkem 11 týmů. Povzbuzováni spolubojovníky svého praporu a pozvanými hosty proletěla jako první bránou tři družstva 102. průzkumného praporu v pořadí: 1. tým 1. průzkumné roty, před 1. týmem roty hloubkového průzkumu a 2. týmem roty hloubkového průzkumu.

Soutěžící a organizátory osobně pozdravili a ceny vítězům předali náčelník zpravodajského odboru Pozemních sil AČR plukovník René Sabela a podplukovník Pavel Hriník. Velitel 102. průzkumného praporu podplukovník Hriník poděkoval za organizaci této prestižní akce vojákům praporu a za pomoc při zabezpečení disciplín také příslušníkům 6. polní nemocnice, 153. ženijnímu praporu Olomouc, 73. tankovému praporu Přáslavice, 72. mechanizovaného praporu Přáslavice, příslušníkům 53. pluku průzkumu a elektronického boje a 103. střediska CIMIC/PSYOPS.

Zajímavé statistické informace poskytla také trackovací zařízení GPS nesená každou z hlídek. Například nejdelší ušlou trasu 141 kilometrů naměřilo hlídkám číslo 10 z lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce a číslo 6 aktivní záloha ze 102. průzkumného praporu. Nejkratší vzdálenosti urazily hlídky číslo 15 2. tým 2. průzkumné roty 102. pzpr a číslo 18 ze 71. mechanizovaného praporu Hranice a to každá 129 km. Celková průměrná rychlost hlídek se pohybovala mezi 4,5 – 5,5 km za hodinu a okamžitá rychlost se přiblížila 17 km/h. kapitán Petr Šiler, 53. pluk průzkumu a elektronického boje

Konečné pořadí a další zajímavosti najdete také na facebooku https://www.facebook.com/pruzkumnehlidky2016/