"Uvidíme, jak se projeví toto zhoršené počasí na kvalitě vody, protože většinou vždycky, když dojde k ochlazení a dešťům, tak kvalita vody jde výš. To znamená, že voda by pak měla být naopak lepší," uvedl Mandík.

V minulých týdnech se radikálně zhoršila voda na všech lokalitách přehradní nádrže Orlík, kterými jsou Lavičky, Popelíky, Trhovky a Podskalí. Hygienici tam vyhlásili stupeň číslo tři, což znamená, že koupání není zakázáno, ale voda má zhoršenou jakost a mohla by způsobit potíže oslabeným jedincům, těhotným ženám nebo malým dětem. Proto by se lidé měli po vykoupání osprchovat vodou z jiného zdroje. Stupeň číslo tři je už delší dobu vyhlášen také v koupališti Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V Hradišťku na Kolínsku a na Tyršově koupališti v Rakovníku má voda pouze zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti, což znamená, že například není čirá, ale není zdravotně závadná. V ostatních přírodních koupalištích ve Středočeském kraji je kvalita vody v pořádku.

Hygienici sledují vodu na zlomku vodních ploch v kraji, a to na těch, které jsou provozovány jako koupaliště. Na ostatních vodních plochách kvalitu vody nikdo nemonitoruje a koupání je na vlastní nebezpečí.