Informaci o muži v bezvědomí přijala Vodní záchranné služba (VZS) Slapy, posádka byla na místě do čtyř minut. Přivolána byla i loď záchranné služby ze Ždáně, posádka lékařského vozu z Mníšku pod Brdy a sanitka z Davle.

Do příjezdu vodních záchranářů dávala postiženému muži jeho manželka nepřímou masáž srdce. Záchranáři ženu následně vystřídali. Pacientovo srdce ale začalo fibrilovat, záchranáři jej proto připojili k automatizovanému externímu defibrilátoru. Výboj z přístroje srdeční činnost naštěstí obnovil a muže si poté do další péče převzala zdravotnická záchranná služba.

Šlo doslova o sekundy, nakonec se ale podařilo muže zachránit.

Záchranáři z Vodní záchranné služby Červeného kříže na slapské přehradě.
Záchranáři na Slapech zachraňují životy, protože je to baví

"Velký dík tedy patří našim klukům ve službě pod vedením velitele Mirka Černého. A také chceme tímto poděkovat za perfektní součinnost s ZZS Středočeského kraje a ASČR (pozn. redakce: Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ)," vyjádřil dík k povedenému zásahu mluvčí vodních záchranářů Prahy 6 Daniel Vičan. "V této naštěstí úspěšné záchraně však chceme upozornit na dvě klíčové věci. Ta první se stala ještě před příjezdem naší lodi na místo zásahu. Manželka postiženého neztratila hlavu a ihned po nahlášení případu zahájila nepřímou srdeční masáž a pokračovala s ní až do příjezdu naší posádky. Tím přispěla k záchraně života svého manžela a otce dítěte. Musíme si uvědomit, že při zástavě oběhu jde vždy o sekundy. Je tedy důležité zahájit nepřímou srdeční masáž okamžitě po zjištění, že pacient nedýchá," připomněl Vičana a dodal, že vodní záchranná služba a dle něj i celá zdravotnická záchranka chce vyjádřit velký obdiv manželce postiženého. Zachovala klid a jednala naprosto profesionálně.

Druhá klíčová věc, která pomohla v záchraně, je právě činnost přístroje AED. Když vyhodnotil srdeční arytmii jako fibrilaci, doporučil podat elektrický výboj, který srdeční činnost srovnal a zachránil tak život. Je tedy důležité, aby se síť těchto přístrojů v ČR stále rozšiřovala. Tento případ má šťastný konec, ale nemusí tomu tak vždy být. A právě i taková nenápadná věc, jako je automatizovaný elektrický defibrilátor, může pomoci zachránit život.

Zámek v Rožmitále pod Třemšínem se otvírá veřejnosti díky práci dobrovolníků.
Rožmitálský zámek se probouzí k životu za pomoci dobrovolníků
Hlavně helma. Ilustrační snímek
Letní nástrahy: zahradní bazény a nenošení helmy na kole