Sobota

16:00 - Podobně jako v celé zemi, tak i na Příbramsku vyhrál v druhém kole Miloš Zeman. Na Příbramsku ho volilo 30 206 lidí, což představuje 53,66 procenta. Karel Schwarzenberg dostal 26 084 hlasy, to je 46,33 procenta platných hlasů. Volební účast v druhém kole prezidentských voleb na Příbramsku byla 61,02 procenta. To je nižší oproti prvnímu kolu, kdy byla účast 64,71 procenta.

Jak volilo Příbramsko v 1. a 2. kole voleb:

Výsledky prezidentské volby.

14:00 - Dveře volebních místností se uzavřely a komisaři se pustili do sčítání hlasů. Do večera by mělo být známo, zda se hlavou státu stane Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg.

13:55 - V Brodské ulici v Příbrami napočítali pět minut před uzamčením volebních místností 68 procentní účast. V prvním kole zde přišlo k volbám 73 procent oprávněných voličů. 

12:50 - V Rožmitále je účast slabší než v prvním kole. K sobotní 12. hodině odvolilo jen 56,9 procenta voličů.

Ministerstvo vnitra zatím neeviduje žádný falešný voličský průkaz
Praha -
Ministerstvo vnitra zatím nezaznamenalo žádný falešný voličský průkaz. ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Pavel Novák. Vyvrátil tak i podezření o hlasování na neplatný voličský průkaz, který údajně odhalila volební komise v Havlíčkově Brodě. Na možné kopírování voličských průkazů upozornil v pátek volební tým prezidentského kandidáta Miloše Zemana. V Česku dnes začal závěrečný den finále historicky první přímé volby prezidenta. Podezření na zkopírované voličské průkazy bylo podle Nováka od pátku poměrně hodně, ale zatím se žádné nepotvrdilo. "Je to důkaz i toho, že naše upozornění berou okrskové volební komise opravdu vážně a opravdu každý voličský průkaz kontrolují," řekl Novák.

Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v 08:00. Uzavřou se ve 14:00 hodin, kdy volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro Karla Schwarzenberga nebo Miloše Zemana. Drtivá většina výsledků by měla být podle odhadů k dispozici na serveru www.volby.cz do 16:00. Volební tým prezidentského kandidáta Zemana v pátek uvedl, že má informace, podle nichž si lidé kopírují voličské průkazy a prý na ně hodlají volit v různých okrscích. Mohli by prý narušit regulérnost prezidentského finále. Vnitro proto informovalo všechny volební komise, aby si dávaly větší pozor při kontrole průkazů. Obrátilo se také na policii. Pokud by se podezření prokázalo, jednalo by se o trestný čin, uvedl v pátek Novák.

Úřady mnohde vydaly mnohem více volebních průkazů než při prvním kole prezidentské volby. KSČM oznámila, že požádala své zástupce v komisích, aby průkazy prověřovali. Komunisté budou také žádat vnitro o informace, jak zajistilo kontrolu toho, zda někteří lidé nehlasovali na zkopírovaný voličský průkaz opakovaně.(čtk)

11:30 - Ve Hvožďanech je v tuto chvíli volební účast 60 procent. "Máme ještě vyšší účast v ostatních obcích, tam je od 65 do 70 procent," řekla Deníku starostka Hvožďan Markéta Balková.

11:19 - Jince dnes ještě procenta nepočítaly, ale v pátek přišlo k volbám 35,46 procent z 1707 oprávněných voličů, to znamená 604 lidí. Osm lidí volilo na voličský průkaz. "Volby v Jincích probíhají bez problémů, ale myslel jsem, že lidí přijde víc. Docela mě to zklamalo," hodnotí starosta Jinců Josef Hála. 

11:12 - Volební místnost v Pičíně hlásí zatím celkových 65 procent zúčastněných voličů. Podle komisařů v obci probíhají volby téměř stejně, jako v prvním kole. Příliš nových lidí, kteří se prvního kola voleb neúčastnili, prý nepřichází. "V prvním kole volilo 308 lidí a nyní je to zatím 288 lidí, takže to možná bude na chlup stejný počet," říká komisařka.

9:00 - V Brodské ulici v Příbrami odvolilo v pátek 47 procent oprávněných voličů, tedy méně než v prvním kole. "Tentokrát přicházejí i lidé, kteří u prvního kola nebyli. Jsou to převážně mladí lidé, těch tentokrát přichází víc, jinak bude volební účast asi menší," předvídají komisaři.

8:50 - V Česku dnes začal závěrečný den finále prezidentských voleb. Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v 08:00. Hlasovat mohou přijít ti ze zhruba 8,5 milionu voličů, kteří se k tomu v pátek nedostali. Mají na to příštích šest hodin. Ve 14:00 se totiž volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro Karla Schwarzenberga nebo Miloše Zemana. Drtivá většina výsledků by měla být podle odhadů k dispozici na serveru www.volby.cz do 16:00. Mezi první voliče v pátek tradičně patřili politici včetně současného prezidenta Václava Klause a obou duelantů. Jen jeden z nich ho ale na Hradě vystřídá. Prezidentský slib složí 8. března tradičně ve Vladislavském sále Pražského hradu.(čtk)

V USA a v Kanadě ve druhém kole prezidenta ČR volilo více voličů

New York - Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola první přímé volby českého prezidenta zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí. Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí oproti 158 před dvěma týdny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli pracovníci zastupitelských úřadů.

Nárůst zaznamenali i na české ambasádě v americkém hlavním městě Washingtonu, kde volilo 124 lidí. V prvním kole jich bylo 117. Podobně na tom byli i v Chicagu, kde hlasovalo 68 lidí oproti 65 v prvním kole. V Los Angeles na západním pobřeží Spojených státům pak v volební urně dorazilo asi 60 voličů oproti 46 před dvěma týdny.

Více lidí přišlo odevzdat svůj hlas i v kanadském Torontu. Zatímco v prvním kole tu volilo 75 lidí, nyní jich podle Petra Pospíšila z tamního konzulátu bylo 95. Neodradila je ani třiceticentimetrová sněhová nadílka. Pouze na ambasádu v kanadském hlavním městě Ottawě sužovaném silnými mrazy dorazilo méně voličů než před 14 dny. Bylo jich 59 oproti 64.

V zámoří kvůli časovému posunu začalo druhé kolo českých prezidentských voleb už ve čtvrtek, tedy o den dříve než v Česku. Nejprve se začalo hlasovat v Brazílii a postupně v dalších zemích včetně Spojených států a Kanady. Nyní už tam krajané či turisté mají volby za sebou, zatímco v Česku se dnes ještě bude hlasovat.

V prvním kole v zámoří dominoval Karel Schwarzenberg, který na americkém kontinentu získal 58,86 procenta hlasů. Vítěz prvního kola Miloš Zeman v tomto regionu skončil až třetí, když s 8,05 procenta hlasů mírně ztrácel na druhého Jiřího Dienstbiera, jenž obdržel 8,2 procenta hlasů.(čtk)


8:00 - Volební místnosti se po noční přestávce otevřely.

Pátek:

18:00 - V Rožmitále odvolilo 32 procent voličů.

16:34 – Ve Hvožďanech je v tuto chvíli odvoleno 21 procent z celkového počtu 393 oprávněných voličů. Těch je méně než v prvním kole volby, protože podle starostky obce Markéty Balkové lidi hodně chodili pro voličské průkazy. S volebními komisaři odhaduje, že bude nyní méně voličů. „Odhadujeme něco přes padesát procent, protože prostě nepřijdou ti, kteří už nemají svého favorita mezi těmi dvěma kandidáty a ti volit nebudou chtít," domnívá se Markéta Balková spolu s komisaři.

15:33 - Ve dnech prezidentských voleb, které se konají v pátek do 22 hodin a v sobotu od 10 do 14 hodin, upravil příbramský městský úřad úřední hodiny pro vydávání občanských průkazů bez strojově čitelných údajů (s platností na jeden měsíc). Kdo chce volit a nemá občanský průkaz, má možnost přijít na úřad v ještě dnes dopoledne. K žádosti je potřeba přiložit dvě současné fotografie a neplatný občanský průkaz. V případě ztráty, odcizení nebo poškození občanského průkazu předloží dvě současné fotografie, rodný list. Při ztrátě, odcizení nebo poškození občanského průkazu činí správní poplatek 100 korun. Požádat o vydání občanského průkazu lze v sobotu nejpozději do 13.30 hodin. Pokud máte neplatný občanský průkaz nebo občanský průkaz vůbec nevlastníte (v případě ztráty, odcizení), můžete volit na platný cestovní pas.

14:50 - Největší nápor lidí už mají za sebou také komisaři v budově obchodní akademie. Je tu víc volebních místností, tudíž sem proudí víc lidí. Přicházejí různé věkové skupiny. Ze dveří vychází na první pohled třígenerační trojice - dvaaosmdesátiletý Miloslav Škubal, jeho pravnučka Nelinka a její dědeček Karel Rössler. Nelinka s dědečkem šli pradědu k volbám doprovodit. "Mám tu s sebou svoje zlatíčko," je rád Miloslav. Cesta k druhému kolu voleb je pro něho samozřejmostí. Koho bude volit, prý moc dobře od začátku věděl. "Doufám, že ten prezident snad bude mít větší pravomoce, jinak k žádný změně nedojde," dumá Miloslav Škubal. 

14:30 - Rozšířené úřední hodiny na příbramském městském úřadu v oddělení občanských průkazů lidé využívají. Je sice pátek a za okénkem nikdo, vypadá to, že úřadnice odešly domů. Ale není tomu tak, ze dveří vychází žena s hrníčkem kávy a chystá se usednout za okénko. "Dnes přichází docela dost lidí pro hotové občanky, aby mohli běžet k volbám," usmívá se úřednice. 

14:20 - V jediné volební místnosti v budově základní školy v Jiráskových sadech se už přestávají tvořit fronty, první nápor především starších voličů, mají komisaři za sebou. Zapisovatelka Jana Janíková se s kolegy u voleb sešla počtvrté. "Zatím to vypadá, že lidé chodí snad úplně ve stejném množství a pořadí, jako při prvním kole," hodnotí zapisovatelka a ostatní pobaveně souhlasí. 

Na školní lavici odstrčené v rohu třídy leží hromádka zabalených svačin. Na nedostatek jídla si komisaři nestěžují. "Vždycky dostaneme od města dost a navíc je na chodbě automat, takže nikdo nemusel nosit jídlo z domova," odpovídá Jana Janíková na otázku, zda se některá z žen nerozhodla přinést třeba pekáč s koláčem.

 

14:00 – Volební místnosti se otevřely a začalo druhé kolo prezidentských voleb.

Jak volilo Příbramsko v prvním kole:

První kolo voleb na Příbramsku.

Zdroj: www.volby.cz