„Oslovili mě, abych do toho šel," říká Josef Vondrášek s tím, že to tedy nebyl jeho nápad. Po městě v souvislosti s jeho kandidaturou jako nestraníka na kandidátce za KSČM kolovaly různé spekulace. Třeba ta, že už nechce být od příštího volebního období zastupitelem města a tím pádem ani starostou. To ale rázně Příbramskému deníku vyvrátil.

 „Budu kandidovat i v komunálních volbách v příštím roce. A proč? Myslím si, že jsme si zatím nevychovali žádné nástupce, kteří by převzali vedení města. Ano, jsou tu schopní úředníci, ale to jsou úředníci, nikoli zastupitelé. Oni se mladší do zastupitelstva nehrnou…," naznačil starosta důvody své kandidatury tentokrát do městského zastupitelstva.

Jak chce zvládat tak vysoké funkce, tedy, pokud se stane poslancem? „Nechci o tom zatím přemýšlet, jak to lze zvládat," odpověděl stroze. Co starostu vedlo k tomu, že na nabídku nechat se napsat na čtvrté místo kandidátky, kde má už s ohledem ke svému jménu, které je v regionu známé, dost velkou šanci se do sněmovny dostat, kývnul?

„Veřejná správa v obcích je stále dost problematická z pohledu financí – je málo peněz, aby se dařilo udržet sotva to, co je nutné. Myslím tím třeba komunikace, kde se opravy odkládají z roku na rok. Z toho důvodu se chci podílet na tom, aby se daně přerozdělovaly ještě více ve prospěch malých obcí. Obce mají prostě nevýhodu oproti velkým městům a to je třeba změnit," naznačil Vondrášek, o co chce usilovat, pokud bude zvolen poslancem.

V poslední sobě se ale v Rožmitále opravilo a opravuje několik ulic a je to prostě vidět. Jenže to Vondrášek vnímá jako nedostatečné. „Řada dalších komunikací ale potřebuje také opravy a nezbývá na ně peněz. Nikdy se prostě neopraví stoprocentně to, co je nutné opravit a rekonstrukce ulic se přesouvají na další roky," dodal.

Co říká rodina na jeho kandidaturu do sněmovny, když je už takhle dost zaneprázdněn vedením města? Sám o sobě říká, že jeho jediným koníčkem je právě město. Na nic jiného už mu takhle nezbývá času. „Rodina se zúžila na manželku, syn se osamostatnil. Jenže manželka za chvíli půjde do penze a otázka je, jak to bude potom, až bude věčně sama doma…," ptá se sám sebe Josef Vondrášek.

Politici z Příbramska kandidující do sněmovny:

 Jméno          polit. strana           pořadí

Lukáš Tůma         Str. zelených           6.
Andrea Holopová  Svobodní                3.
Karel Beneš           Svobodní                5.
Josef Vondrášek      KSČM                   4.
Josef Hála                KSČM                 13.
Václav Calta              ODS                  11.
Petr Fára                  ODS                   19.
Petr Vácha               TOP 09               15.
Petr Štěpánek          TOP 09               16.
Radek Vystyd           TOP 09               24.
Jaroslav Vandas         ČSSD                   8.
Pavel Pikrt                 ČSSD                  20.