VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně podzimu kotví v Praze do 20. listopadu

Praha - Podzim může vonět každému jinak. A stejně tak i chutnat. Třeba jako Brasato z kančího maso. Nebo jako jelení hřbet s kaštanovým pyré. Anebo jako srnčí medailonky na rozmarýnu. Možní i jako medailonky z vepřové panenky. Nebo jako pomalu dušený dančí krk.

4.11.2011
SDÍLEJ:

Zvěřinové hody.Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Anebo třeba jako kančí roláda plněná ořechovou nádivkou. Může mít ale i příchuť grilovaného Rib-eye steaku na šťouchaných bramborách. Může vonět po pečené srnčí kýtě se švestkovou omáčkou, variantou je i možnost, že bude vonět jako ragout z křepelčích prsou a lišek. Poslední možností jsou pak konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou.

To je totiž nabídka hlavních chodů pražských restaurací, které jsou zapojeny do Festivalu chutí – Vůně podzimu. Ten se za pořadatelství společnosti Alakarte koná ve vybraných pražských restaurací. Do festivalu pak jsou zapojeny i restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázní.

V rámci festivalového menu za jednotnou cenu 290 korun naservírují návštěvníkovi tříchodové menu, které sestává z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Jedinou podmínkou účasti na festivalu, který potrvá do 20. listopadu, je registrace přes rezervační systém www.alakarte.cz.

Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte a autor festivalové myšlenky o festivalu prozradil: „Nabídka je opravdu široká. Vždyť podzim nabízí v přírodě pro kuchaře nesmírné množství inspirace. Jablka, ořechy, švestky, hrušky, zvěřina, kaštany. Je toho hodně a kuchaři dokáží s těmito surovinami doslova zázraky,“ říká Suchánek.

Dámy se patrně budou těšit především na závěr celého menu

Zatímco pánové jistě zaujmou na začátku článku uvedené masové lahůdky, dámy se patrně budou těšit především na závěr celého menu. „Třeba v restauraci 2 Pazzi ve Vršovicích bych doporučil se těšit na domácí zmrzlinu z čerstvých fíků. V Amade zase překvapí pošírovaná hruška v červeném víně se skořicovou zmrzlinou. Do třetice zmrzlinu bych doporučil například v Chateau St. Havel - a to teplý jablečný dortík s mátovým tvarohem a rumovou zmrzlinou,“ říká Suchánek.

Majitel restaurace Fluidum Jiří Konhefr je se zájmem lidí spokojen. „Za zájmem stojí nejen rozumná cena, ale také fakt, že zvěřina na jídelním lístku není běžná,“ uvedl Konhefr. Na festivalovém menu je v jeho restauraci jako předkrm nabízena zvěřinová terina s kousky jater a mandlí se švestkovými a hruškovými povidly. Hlavním chodem je pečená srnčí kýta se švestkovou omáčkou podávaná se špekovým knedlíkem a závěrečnou tečku v podobě dezertu představuje křehký jablkový koláč s čerstvě ušlehanou smetanou.

Do Festivalu chutí se zapojilo 15 restaurací, z toho 12 z Prahy - 2 Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Ambroisie Caffé Restaurant, Campanulla, Chagall´s Club Restaurant, Chateau St. Havel, Fama Grand, Fluidum Restaurant, Mozaika, Perpetum, Restaurace Austria.

Autor: Jiří Macek

4.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Středočeskému kraji bude nově vládnout ANO s ČSSD. A s komunisty

Krajský soud v Praze se v pondělí 23. října vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
13

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

Krize středočeské koalice pokročila, námluvy ANO s ČSSD už nejsou tajné

Střední Čechy – Minulostí jsou předpoklady, že na úterní jednání středočeských zastupitelů nebude mít vliv aktuální krize v koalici vládnoucí kraji.

Hejtmanka lákala pozornost ke středním Čechám. Ve Washingtonu

Střední Čechy – O lokality ve středních Čechách se nyní více zajímají členové týmů americké centrály softwarového gigantu Microsoft.

Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova

Střední Čechy – V úterý se sejdou zastupitelé Středočeského kraje. Jednat mají hlavně o plánu investic a o penězích pro krajské nemocnice. Jistě se zmíní i o aktuální krizi krajské koalice – k ráznému řešení však asi nepřistoupí.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT