Povodňové orgány v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském, Libereckém, Ústeckém kraji a na Vysočině by se měly připravit na povodňové ohrožení. V Jihomoravském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji a v Praze by se měly protipovodňové orgány, včetně povodňových hlídek, aktivizovat.

Třetího stupně by dnes měly podle meteorologů dosáhnout menší toky na Českomoravské vrchovině v krajích Vysočina, Pardubický a Jihočeský. Týká se to zejména Novohradky, Chrudimky, Doubravy, horní Sázavy a jejích přítoků, Nežárky, horní Dyje, Svratky nebo Jihlavy, uvedl ministr. Na tentýž stupeň se zřejmě dostane i horní úsek Labe, Jizera, Smědá, Lužická Nisa a toky Šluknovkého výběžku.

"Kulminace na malých tocích pramenících na Českomoravské vrchovině očekáváme během dnešního odpoledne, kulminace v oblasti Krkonoš očekáváme během noci na středu," prohlásil Chalupa. Kvůli intenzivním srážkám podle něj hrozí vyvracení stromů v podmáčených územích. S tímto nebezpečím by měli počítat zejména organizátoři dětských táborů a rekreací, zdůraznil Chalupa. (čtk)

Situace na Příbramsku:

I na Příbramsku místy vydatně prší a některé vodní se vylévají - například Brzina, zvyšuje se hladina Litavky, Kocáby a dalších vodních toků. Vodohospodáři upozorňují na zvýšený průtok Vltavskou kaskádou, protože v jižních Čechách také vydatně napršelo a na některých tocích jsou dosaženy první a druhé stupně povodňové aktivity. Meteorologové vydali další výstrahu kvůli dešti a hrozbě povodní. EXtrémní stupeň nebezpečí povodní platí i pro Středočeský kraj a to pro okresy: Benešov, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk a Praha-východ. (kh)