Rybář z Kozárovic Miloš Bernatík spolu dalšími asi deseti kamarády se snaží nahnat všechny převážně malé ryby do sítí. Pohyb v zamrzlé vodě rybáři provázejí technickými poznámkami, ale ani o legrační příhody z příprav na výlov tu není nouze. Je to jejich první letošní výlov, teplotu pod bodem mrazu si nepřipouštějí. „To k naší práci prostě patří. Ve vodě se dá vydržet zhruba čtyři hodiny. Včera jsem se tu i vykoupal," směje se sobotnímu nechtěnému styku s ledovou na vlastní kůži, kdy si nabral vodu do obleku, Miloš Bernatík.

Když se člověk ve vodě hýbe, zima mu prý není, ale zdánlivě veselá nálada se může občas proměnit v tragédii. Máte zážitek, kdy šlo při výlovu vyloženě o život? „Nejhorší je, když někdo spadne do výpusti. Kolega jednou uklouzl a spadl tam. Ještě navíc dostal do hlavy ránu od trámu, co byl nad ním. Měl jsem strach, aby ho to tam nenasálo. Vytáhl jsem ho včas, a to jsem se tehdy doopravdy hodně bál," vzpomíná rybář při včerejším výlovu násadových dvouletých ryb. Výlov pokračoval v násadách a skončil jednoletým plůdkem. „Mezi tím se bude lovit ještě nějaká ta ryba na Velikonoce," dodává k nedělnímu výlovu, který měl trvat zhruba tři hodiny.

Jak rybář proradil, pod hladinou Filáku jsou kapři a štiky. Malé ryby putují do rybníků Stržený a Vachanka, kam jsou potřeba dosadit.