Toto slavnostního aktu se zúčastnili zástupci obce, starosta Zdeněk Strnad a místostarosta Jindřich Tomášek. „Zastupitelé obce o symbolu již uvažovali v předchozích volebních obdobích, ale tu správnou chuť získat vlastní obecní identitu, jsme našli až minulý rok," sdělil Příbramskému deníku Zdeněk Strnad.

Na výsledném návrhu se podíleli odborníci z oboru heraldiky a vexilologie, mimo jiné i Jaroslav Verner, který již symboly a vlajky zpracovával pro sousední obce, a bylo tak pro obě strany příjemné navázat na již známou historii našeho regionu.
„Ale musíme dodat, že přestože jsem finální návrhy nechali zpracovat panu Vernerovi, tak jsem všichni v obci přispěli svým návrhem co by mohl a měl symbol obsahovat. Dnes schválený symbol a vlajka je tedy společným dílem nás všech, jak s oblibou používáme, občanů a přátel naší obce," podělil se o dojmy starosta.

A jak symbol vypadá? „Náš symbol obsahuje prvky významných rodů působících v lokalitě obce od roku 1403," řekl. Zelené pole štítu připomíná zdravé životní prostředí obce, okolní lesy a symbolizuje i zemědělství jako významný druh obživy obyvatel obce v minulosti.
Lekníny jako vodní rostliny zároveň symbolizují velké množství rybníků na katastru a v okolí obce včetně slavného Rusalčina jezírka.

„Figura lyry je znamením hudby a připomínkou dvacetiletého pobytu slavného hudebního skladatele Antonína Dvořáka na Vysoké," řekl o znaku starosta a dodal, že zdejší prostředí bylo inspirací pro jeho hudební díla.
„Vysoká chce také při této příležitosti vyrobit turistické informační cedule a také vydat publikaci o obecním symbolu a vlajce," zmínil plány do budoucna Zdeněk Strnad.

Zároveň poděkoval všem za spolupráci při vytváření tohoto návrhu, který formuje identitu místa, ve kterém obyvatelé Vysoké žijí.