Výstava potrvá do 30. srpna a zájemci si ji mohou prohlédnout denně kromě pondělí. Nejen o ní jsme si s Michaelem Foktem povídali.

Už jste na Březnicku někdy vystavoval?
Toto je má první stopa v regionu, za kterou jsem moc rád.

Ilustrační foto
Tipy na víkend: na trhy nebo Rybí festival, vyberte si

Máte k tomuto regionu nějaký bližší vztah?
Já mám bližší vztah ke všem krásným místům na světě, která jsem navštívil, a jsem rád, že mezi ně můžu počítat i okolí Březnice. Rád vzpomínám na březnickou pouť, během níž jsme s paní Heverovou výstavu vlastně předdomluvili, i na návštěvu uměleckého kovářství v sousední obci Bubovice. Tam také bydlí naše kamarádka Jitka, která s nápadem uspořádat výstavu v Březnici přišla jako první - za což jí moc děkuji.

Je Nature in Picture putovní výstavou nebo vznikla speciálně pro Březnici?
Je to výstava putovní, která se ohřála na nejrůznějších místech u nás - například v pražské nákupní galerii Palladium, Lichtenštějnském paláci na Malé Straně nebo výstavní galerii organizace CzechTourism na Vinohradské třídě.


Podle jakých kritérií jste své fotografie na výstavu vybíral? Jsou novější nebo spíše průřez tvorbou?
Spíše průřezem setkání s nejrůznějšími živými tvory, které jsem měl příležitost fotografovat. Součástí kolekce je mimo jiné i fotografie pářících se skokanů ostronosých, která získala dvě ocenění v soutěži profesionálních fotografů Czech Press Photo (čestné uznání v kategorii Příroda a životní prostředí a cenu Academic za nejpůsobivější makrofotografii).

Ilustrační foto
Nabídka letních brigád se už začíná tenčit

Michael Fokt (1975) spolupracuje s mezinárodním časopisem GEO, on-line vydáním National Geographic, s českým geografickým magazínem Lidé a Země i dalšími cestovatelskými periodiky, s Českou televizí a také s Českým rozhlasem 2.

Michaelovo srdce patří fotografování zvířat a makrofotografii. Své materiály o přírodních krásách světa díky přírodovědnému vzdělání zpracovává se smyslem pro souvislosti a vysvětlení vzájemných vztahů. Mnoho let se také věnuje popularizaci vědeckých témat, především z lékařských a přírodovědných oborů.

Karel Souček