Kolik členů má vaše sdružení?

Nyní evidujeme přibližně sto členů, další se hlásí.

Spolupracujete se sdružením obcí Čechy nad zlato?

Se sdružením Čechy nad zlato samozřejmě úzce spolupracujeme, na toto sdružení jsme navázáni přes naši starostku Markétu Balkovou. V dalším období uvažujeme o vstupu do tohoto sdružení jako samostatný objekt.

Jakým způsobem se snažíte zabránit průzkumu a následné těžbě zlata v Petráškově hoře?

V první řadě se snažíme o aktivizaci obyvatel obcí, které mohou být případnou těžbou zlata ohroženy. Nabízíme jim také členství v našem sdružení, vysvětlujeme důsledky těžby zlata pro okolní přírodu a krajinu. Připravujeme společnou akci se sdružením Čechy nad zlato.

Jistě víte o hrozbě, která spočívá v novelizaci horního zákona a také se připravuje novelizace surovinové politiky státu, kde se může zanést zlato do seznamu strategicky významných nerostných surovin?

O přípravě novelizací víme. Nechápeme úsilí Ministerstva průmyslu a obchodu postavit zlato na úroveň strategických surovin, jako je uhlí nebo uran. Pozorně sledujeme činnost ministerstev, vlády i parlamentu v oblasti surovinové politiky, naši členové se zúčastnili jednání obcí a odborníků proti těžbě břidlicových plynů v České republice. Pro další období připravujeme petici proti obnovení průzkumu a následné těžbě zlata, která by vyplývala z nové legislativy, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje.

Jste v kontaktu s odborníky?

Oslovili jsme odborníky z oblasti ochrany přírody, ekology, přírodovědce, pracovníky polesí, právníky i politiky. Odezva je veskrze kladná.

Chystáte nějakou akci, aby se veřejnost dozvěděla o této hrozbě?

Zdá se, že se lidé domnívají, že je to problém lokální, ale to je klamné zdání. V sobotu 20. dubna společně se sdružením Čechy nad zlato připravujeme ve Vacíkově rozsáhlejší akci nazvanou Pochod na Petráškovu horu. Je spojena s účastí významných osob, odborníků, politiků a široké veřejnosti.