„Je tady problém, se kterým si nevím rady. Jestli někde máte tři tisíce lidí, kteří se dobře baví, tak není možné přijít a zábavu utnout. To by bylo obrovské bezpečnostní riziko, lidé by se naštvali, hrozilo by vandalství a kdoví co všechno. Do budoucna ale budeme mít v každé smlouvě možný postih pořadatelů sankcemi," sdělil Příbramskému deníku starosta Jindřich Vařeka.

Radní uvažují i o tom, aby pořadatelé skládali zálohy. K tomu řešení je vyprovokovalo několik posledních akcí.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka.Zdroj: Deník/Kateřina Chourová„Jsme poučeni. I přes všechny přísliby to vždycky dopadlo tak, že se hlučelo dlouho do noci. Naposledy mě to zamrzelo, když v Příbrami vystupovala kapela Tři sestry. Měli začít hrát v devět hodin, v deset skončit. Jasně, něco se přidá, bude se končit v půl jedenácté. To by bylo pořád v normě. Ale oni to klidně protáhnou o hodinu a půl a v podstatě s tím nejde nic dělat. Do budoucna máme připravené nástroje, jak to lépe ohlídat," dodal starosta.

V tuto chvíli radní připravují návrh nové smlouvy, kterou budou pořadatelům akcí předkládat Sportovní zařízení města Příbram. Ohledně bezpečnostních pravidel se k ní bude vyjadřovat jak městská, tak státní policie.

Nejde prý pouze o rušení nočního klidu. Pořadatelé často podceňují bezpečnostní opatření. „Nemají dostatek lidí na ochranu veřejného pořádku a domnívají se, že Policie České republiky, potažmo městská policie, budou suplovat jejich povinnosti," podotkl Vařeka.

VYHLÁŠKA MINISTERSTVA VNITRA
K dodržování nočního klidu má přispět i vyhláška ministerstva vnitra. Všechny akce, které naruší noční klid, budou muset radnice už dlouho dopředu zahrnout do svých obecních vyhlášek. Pokud se tam akce nedostanou, musí si dát pořadatelé pozor, aby klid nerušili.

Letošní léto tak zřejmě bylo úplně posledním obdobím, kdy ještě platila řada výjimek umožňujících pořadatelům rušit noční klid. Novela přestupkového zákona, která by měla platit od 1. října, odebere obcím možnost udělovat výjimky akcím z rušení nočního klidu.

„Ani toto řešení mi ale nepřipadá úplně vhodné. Neumím si představit, aby zastupitelstvo vydalo vyhlášku téměř rok dopředu s tím, že v daný termín se bude pořádat určitá akce," uzavřel starosta.