„Poklidnou atmosféru na břehu a na hladině narušila mimořádná událost, když vypukl požár na výletní lodi - naštěstí jen podle plánu společného taktického cvičení Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a Hasičského záchranného sboru," informovala Petra Effenbergerová, mluvčí středočeské záchranky.


Na palubě bylo podle scénáře cvičení zhruba šedesát lidí. Operátoři tísňové linky okamžitě předali zprávu kolegům na dispečincích složek integrovaného záchranného systému a zanedlouho se nad hladinou nesla ozvěna houkaček sanitních a hasičských vozů.

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.
K uzavírkám přispěje o víkendu akce pro děti

„Součinnost práce hasičů a zdravotnických záchranářů je vždy hlavním tématem cvičení, které simuluje situace, při nichž jsou v ohrožení životy větší skupiny lidí. V tomto případě postupovali hasiči podle metody START, kdy už přímo na místě třídili osoby podle závažnosti zranění a jako první do bezpečné zóny přinesli těžce zraněné. Jako další přišly na řadu osoby se středním a až nakonec s lehčím zraněním. Zdravotničtí záchranáři poraněné osoby odborně vyšetřili a lékařsky třídili a ošetřili. Každé poranění má svou specifiku, a proto je důležitý neustálý dozor zdravotníků u všech vytříděných a ošetřených skupin postižených osob," popsala cvičení mluvčí.

Po základním ošetření a případném zafixování do nosítek byli zranění přenášeni do rychle zajištěného nafukovacího stanu na odsunovém stanovišti, odkud je sanitní vozy podle určených priorit rozváželi do nemocnic. Do cvičení se zapojilo přes 13 posádek sanitních vozů a jedno speciální vozidlo – mobilní operační středisko. Než se posádky rozjely zpět na své základny, byl čas na krátké zhodnocení cvičení.

Aquapark v Příbrami.
Oprava aquaparku: radní už podepsali smlouvu na zpracování dokumentace

„První dojem je velice pozitivní, ale musíme postupy celého týmu podrobně analyzovat. Takové akce totiž nepořádáme pro zábavu. Jsou organizačně i finančně poměrně nákladné. Jsou ale naprosto nezbytné proto, aby se zkvalitnily zásahy při reálných situacích, kdy je na místě zraněno více osob," uzavřel ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.