Do cvičení, které začalo ráno na bývalé letecké střelnici Houpák, se zapojily desítky členů záchranných složek, jako jsou hasiči, policisté, záchranáři i další specialisté. Na simulované nehodě letadla pro pět cestujících si ověřují, jak by postupovali při záchranných a likvidačních pracích v prostoru, který neprošel pyrotechnickou očistou.

Bývalý vojenský újezd je od letošního roku chráněnou krajinnou oblastí. Pěším a cykloturistům se ale zatím otevřela jen část území. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené až po dokončení povrchového pyrotechnického průzkumu. Termín mají vojáci do konce příštího roku.

Na příští rok Středočeský kraj připravuje cvičení, které má prověřit ochranu vodní nádrže Želivka například v případě útoku teroristů. Kromě záchranných složek by se ho měli účastnit i členové takzvaných aktivních záloh. V roce 2014 středočeské záchranné složky zkoušely připravenost na likvidaci ohnisek nákaz ptačí chřipkou, letos v dubnu se konalo velké cvičení na Berounsku zaměřené na migrační krizi.