Do péče zdravotníků se dostalo v rámci kraje 966 lidí, o 56 více než předloni. Necelých deset procent tvořily ženy. Noc v zařízení stojí až 4000 korun, zhruba polovina lidí ale složenky dobrovolně nezaplatí. Provoz záchytek dotuje Středočeský kraj a ze svých rozpočtů i města. Ta zvažují převod zařízení na oblastní nemocnice.

Nárůst počtu ošetřených zaznamenaly záchytky v Kolíně a v Příbrami, v obou spádových oblastech výrazně přesáhly tři stovky. Tamní zařízení účtují za strávenou noc na lůžku 1500 korun. Jejich zástupci se shodují v tom, že ve stanoveném termínu zhruba polovina lidí složenku nezaplatí. A to přesto, že v Kolíně je v patnáctidenní lhůtě taxa snížena na tisíc korun, uvedla mluvčí kolínského starosty Jiřina Holubová. Část pohledávek je také prakticky nevymahatelná, protože mezi klienty je řada bezdomovců.

Města na provoz svých záchytek musejí přispívat i přes milionovou dotaci krajského úřadu pro každé zařízení. Kolínská radnice nyní podle Holubové jedná o sloučení záchytky s tamní oblastní nemocnicí. Problémem jsou ale zejména prostorové kapacity. Roční dotace z kolínské městské kasy činí zhruba půl milionu, dodala mluvčí. Vedení radnice chce o větší příspěvky zažádat i okolní města, například Kutnou Horu.

Jednání se vedou i v Příbrami, která na péči o podnapilé osoby vydá ročně dokonce 700.000 korun.

„Nedávno jsme byli vyzváni krajem, abychom protialkoholní záchytnou stanici uvedli do souladu s novým zákonem o veřejných zdravotnických zařízeních. To by ovšem znamenalo další výrazný nárůst provozních nákladů. V současné době proto uvažujeme spíše o zrušení PZS zřizované městem Příbram. Služby PZS by pak musela zajistit příbramská nemocnice," řekl místostarosta Ivan Šedivý.