Děti si na jednotlivých stanovištích v areálu školy mohly ozdobit chlebíček a perníček, zkusit si suchou vazbu, sekání na přesnost, kreslení účesů nebo si vyrobit přívěšek se jménem. Z následné ankety vyplynulo, že žáci nejlépe hodnotili cukrářskou disciplínu a sekání sekyrkou, tedy dovednost lesních mechanizátorů.

Více než polovina respondentů uvedla, že celá akce ovlivnila jejich rozhodování o výběru školy, což je smysl celého setkání. „Těší nás, že se letošní akce opět zúčastnilo hodně žáků z okolních škol. Snad jim tím alespoň trochu usnadníme výběr jejich budoucí profese, což určitě není v dnešní době jednoduché," uvedl ředitel školy Jiří Janů.

Nyní učiliště chystá na pátek 4. a sobotu 5. prosince Dny otevřených dveří a zároveň prezentaci svých aktivit. V pátek je škola se všemi svými provozy otevřena od 9 do 15, v sobotu od 9 do 12 hodin. „Zájemcům o studium a jejich rodičům nabídneme podrobnou prohlídku školy, jejího vybavení a ukázky činností jednotlivých učebních oborů," slíbil Jiří Janů s tím, že škola nabízí mimo jiné učební obory kuchař-číšník, cukrář, kadeřník, mechanizátor lesní výroby, zahradník, klempíř nebo řezník. Navíc také dva čtyřleté maturitní obory a nástavbové studium v denní i dálkové formě.

A poslední novinkou z učiliště je účast sedlčanských zahradníků, konkrétně Anikó Csözové, Denisy Hulanové a Richarda Čančíka, na 21. ročníku floristické soutěže Soběslavská růže. Žáci SOU na ní obsadili čtvrté místo, což je o to cennější, že sedlčanská škola byla jediné střední odborné učiliště mezi klasickými čtyřletými středními školami z celé republiky. Nejlepšího umístění dosáhla v kategorii zdobení panelu na téma Kudy z nudy v našem kraji Anikó Csözová, která skončila třetí. Karel Souček