Obložit včelí úly balíky slámy, svléknout ze sebe pracovní oblek, nářadí, prostě všechno, co přišlo do styku s nemocným včelstvem, zapálit a nechat zmizet ze světa. Tak každým rokem končívá nejeden včelař se svou životní zálibou, když pozdě zjistí, že jeho včelstvo zachvátil mor včelího plodu, který se v minulých letech objevil na několika místech ve středních Čechách.

Například ani včelaři na Příbramsku už nemohou být klidní. Místem nákazy se zhruba před třemi lety stalo Benešovsko a odtud se už loni dostala i do sousedního okresu. Podle mapy Státní veterinární správy se vyskytuje v oblasti Županovic, Borotic, prstenec nákazy sahá k Chotilsku, Dublovicím, Nečíni, Rybníkům a Novému Knínu.

Ilustrační foto.
Úsekové radary mají své příznivce i odpůrce

Mor včelího plodu
Je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod, který zapáchá jako shnilý pomeranč. Postupně může uhynout celé včelstvo. Spory přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let.

„Někteří včelaři nerespektují pravidla přesunu včelstev, k němuž musí dát souhlas veterinární správa. Často také vyzýváme spotřebitele, aby nekupovali med v cizích oblastech nebo ten zahraniční. Člověku spóry nebezpečné nejsou, ale spirocheta (bakterie) přežívají i dvě stovky let," vysvětlil dlouholetý včelař Jiří Roub z Příbrami.

K nákaze podle něho postačí jediná nevymytá sklenice od nakaženého medu, kterou vyhledá včelí matka. Ta pak mor roznese.

Včelaři z obcí nesmí přesouvat včelstva ani včelí matky na jiná místa a musí odevzdat vzorky k bakteriologickému vyšetření. V případě nesplnění nařízení krajské veterinární správy hrozí chovatelům včel pokuta až 50 tisíc korun u fyzické osoby a až 200 tisíc korun, pokud jde o právnickou osobu.

Studenti Integrované střední školy HPOS v Příbrami využili příležitost zúčastnit se dvouměsíční stáže v jednom z prestižních hotelů ve Francii.
Studentky odjedou na dvouměsíční stáž do Francie

V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky, jako v jiných zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se musí spálit včetně úlů.

Podle Jiřího Maška, předsedy Základní organizace včelařů Dolní Hbity, proti moru včelího plodu je potřeba být důsledný. „Je nutné vyměnit staré a malé úly plné spor nemocí za nové, omyvatelné a prostornější. Staré nevyhovují, včely se do nich nevejdou, často se proto rojí a tím rozšiřují nákazu a mor. Je potřeba likvidovat roje neznámého původu a včelím matkám zastřihnout křídla, aby roje nepřelétaly do jiných lokalit," vyzývá kolegy Jiří Mašek.

Klidnější mohou být včelaři na Rakovnicku, kde se včelí mor nevyskytuje. Přesto jim ale hodně včelstev přes zimu uhynulo v důsledku melecitozního medu z medovice, jak potvrdil jednatel Českého svazu včelařů Rakovník Josef Kindl.

Alena Jakoubková celý život žije mezi knihami. Znát ji mohou především čtenářky. Spisovatelka, která pobývá především v Neveklově, patří totiž mezi nejpůjčovanější autorky tuzemských knihoven.
Spisovatelka Alena Jakoubková: Díky knihám si plním svá přání

„Loni včely nanosily do úlu velké množství melecitozního medu, který se v přírodě vyskytoval ve zvýšené míře. Tento med je pro ně těžce stravitelný, proto uhynuly. Mrazy v zimě naopak včelám prospívají. Mohly by být i větší," uvedl.

„Ve Slaném problém nemáme. Stejně tak nevím o tom, že by měli problémy s včelím morem v Kladně. Prevence proti včelímu moru je jediná, a to nepřevážet včely," říká Rosťa Ovčarik, který má třicet včelstev ve Slaném a Stradonicích na Kladensku.

Ani na Berounsku včelí mor zdraví hmyzu neohrožuje. "Je to velmi nebezpečná nemoc, která se šíří velmi rychle. Pochopitelně se tohoto moru všichni včelaři obávají a snaží se dělat vše proto, aby se toto onemocnění nedostalo k blízkosti jejich včel. Musí je chovat v čistotě a řádně se o ně starat," konstatoval Marek Macek z Hýskova.

Ilustrační foto.
Led zimního stadionu upravuje nová rolba