Podzimní dny klepou na dveře a s nimi pomalu končí turistická sezóna na památkových objektech. I když zámek Dobříš své brány nezavírá ani na podzim, ani v zimě, završení sezóny chystá jako každý rok rovněž na září. Hlavní program Svatováclavské slavnosti v interiérech dobříšského zámku opět připravují studenti a učitelé z místního Gymnázia K. Čapka. Tentokrát se ponese v duchu pohádky pro zdejší prostor nejtypičtější, zavede nás za Princeznou ze mlejna.

„Děj pohádky, která se na zámku Dobříš natáčela, bude provázet návštěvníky ve všech zámeckých komnatách. Studenti pro ně nastudovali pestré hudebně-dramatické scénky," sděluje učitelka dobříšského gymnázia Jana Malá, která pravidelně organizuje vystoupení studentů na Svatováclavské slavnosti. Na programu podle jejích slov pracují jak učitelé, tak žáci, během celého školního roku. „Každoročně se studenty obměňujeme náměty představení, liší se také sestavy herců a sami studenti často přicházejí s vlastními, novými nápady," podotýká Malá. Letos se tak diváci dočkají malého, ale šikovného čertíka, Jindřicha, který si vybírá nevěstu mezi dvěma podivnými princeznami Vodněnou a Belzebou, a nebude chybět ani ježibaba nebo závěrečná píseň knížepána.

Ředitel zámku se těší na pivovarské sklepy

Při prohlídce zámku zhlédnou návštěvníci vedle scének také výstavu historických marionet a tematické loutkové představení. „Hlavní program v expozici zní S loutkami do pohádky. Naši letošní celosezonní výstavu jsme v programu největší akce roku nemohli opomenout. Majitelkou loutek, které zdobí interiéry zámku, je paní Alena Vorlová a vlastní instalaci v expozici provedl odborník Pavel Truhlář," sděluje ředitel zámku Dobříš Pavel Krejcárek.

Zámeckými komnatami s loutkami a bohatým programem provedou návštěvníky průvodci v dobových kostýmech, účastníci se tak dozvědí také informace o historii zámku a vybavení místností. „V odpoledních hodinách bude živo také ve francouzském parku, kde se chystá dětský program se soutěžemi v kompetenci Aerobik studia Orel Dobříš či sokolnické a šermířské ukázky," informuje ředitel zámku.

On sám se dle vlastních slov nejvíc těší na speciální prohlídky unikátního pivovarského sklepení z 18. století, které přivítá odvážné hledače zámeckého pokladu. „Snad mi to pan ředitel Gymnázia Karla Čapka Jiří Kastner promine, ale úplně nejvíc se těším právě na něj – již několikátým rokem totiž na svá bedra bere funkci hlavního provaděče ve sklepích. Minulý rok mě ve svém přestrojení navštívil v kanceláři a ještě hodnou chvíli poté jsem se z této návštěvy vzpamatovával," směje se Krejcárek.

Na nádvoří zámku čekají po celou sobotu návštěvníky prodejní stánky se suvenýry a občerstvením. K dispozici bude i možnost zakoupení ryb z vlastní Colloredo-Mannsfeldské produkce. Celý den bude otevřena aktuální výstava výtvarníka Davida Cajthamla v Galerii JCM, stejně tak i Muzeum města Dobříš a zámecká restaurace. Program se koná od 10 do 18 hodin, ve francouzském parku od 12 hodin. Plné vstupné na akci činí 180 Kč, snížené 100 Kč a rodinná vstupenka 420 Kč.

Ředitel zámku Pavel Krejcárek na závěr dodává, že Svatováclavská slavnost se letos na zámku Dobříš koná počtrnácté a připojuje poděkování všem nadšencům, kteří se na jejím programu podílejí. Michaela Rozšafná