„Bezdomovci si ve vietnamském obchodu koupí alkohol, posedávají pak kolem kašny, pořvávají na kolemjdoucí. Procházet tudy je hrůza," popisuje situaci obyvatelka Křižáku Jana.

Co udělat s místem, kde je člověk nucen dívat se nepřetržitě pod nohy, aby nešlápl do psích výkalů, což už se v poslední době zlepšilo, nebo do pozůstatků po bezdomovcích?

Pokusů o revitalizaci bylo několik. Přesto, že existují dvě nebo tři studie, k realizaci nedošlo. Jediné, co zde mělo zlepšit pocit bezpečí, jsou zvýšené policejní hlídky. Téma se znovu otevírá. Bylo také jedním z bodů posledního předvolebního zastupitelstva.

Opoziční zastupitel Petr Kareš poznamenal, že kromě toho, jaký je v Křižáku nepořádek, se tu scházejí bezdomovci a popíjejí alkohol. Poukázal na to, že by tam měla městská policie chodit častěji a osoby kontrolovat.

Problém bezdomovectví se ale v Příbrami řeší už delší dobu. Lidí bez domova přibývá a není kam je odkázat. „Městská policie by měla reagovat, jinak by se mi to nelíbilo. Počítáme s tím, že se studie zpracuje a pak povedeme diskuzi s občany," reagoval na připomínku Kareše Josef Řihák.

Jaroslava Vodičková z Městské policie Příbram poznamenala, že této lokalitě se věnují strážníci společně se státní policí při společných hlídkách. „Musím upozornit, že vykázat občana z města je problematické. Nemáme zákonný podklad za trestání lidí za požívání alkoholu na veřejnosti. Není to problém jen této lokality."

Zastupitelstvo nakonec po diskuzi o negativech lokality schválilo přípravu investiční akce.