Při návštěvě hornického muzea, kam zavítali v pátek 25. října a průvodcem se jim stal ředitel muzea Josef Velfl, se Per Halvorsen a Bjørn Kjetil Westum zajímali o zkušenosti s využíváním památek.

Úroveň péče o technické památky je velmi příjemně překvapila – a to i s ohledem na to, co Češi dokážou v místních podmínkách; přímo s obdivem se pak vyjadřovali ke kvalitě expozic přibližujících báňskou historii. Právě Velfl byl přitom zasvěceným průvodcem: na záchraně památek a vytváření podoby expozice se osobně podílí, a to již po dlouhá léta.

Ze křtu publikace Podzemní památky středních Čech v dole Anna v Příbrami.
Nová knížka o podzemí je už pátým svazkem středočeské vlastivědy

Ještě větším uznáním než pochvalná slova se stalo konstatování hostů, že se svým doprovodem sice přijeli radit – tedy poskytovat českým muzeím konzultace, případně nabídnout školení expertů z Norska – avšak návrh je třeba poopravit.

Změnit na vzájemnou spolupráci a oboustrannou výměnu zkušeností; místo poučování má dojít i na přebírání inspirace od české strany. Zástupci Středočeského kraje, který je zřizovatelem Hornického muzea Příbram, to vnímají jako velmi příznivé hodnocení úrovně českého muzejnictví.

Z hejtmančiny návštěvy Bratislavského samosprávného kraje.
Ve stopách hejtmanky mají jet do Bratislavy i středočeští senioři