Podle novely přestupkového zákona musí být soukromé a veřejné akce, které neskončí do 22. hodin, povoleny obecní vyhláškou. Dosud měly radnice možnost dávat pořadatelům v tomto ohledu výjimku a udělit jí i několik týdnů nebo dokonce několik dnů předem.To nyní není možné, legislativa tento postup vylučuje. Pokud venkovní zábava nebo oslava, která není přesně vymezena vyhláškou, skončí později, riskují organizátoři zásah policie a pokutu do pěti tisíc korun.

Starostové takové legislativní ošetření doby nočního klidu vnímají s rozpaky. Považují to za nepřiměřený zásah do samosprávy. To je také názor Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Pavel Sonnekmístostarosty Sedlčan Miroslava Hölzel, který upozornil, že některé akce nejde předvídat a navíc se tím neřeší regulace nočního klidu u provozovatelů restaurací, barů či diskoték, kdy posouzení hladiny hluku závisí na rozhodnutí hygienických stanic. „Vyhlášku připravujeme a náš tajemník Vojtěch Hlaváček komunikuje s pracovníkem ministerstva vnitra, aby byl materiál připraven do jednání zastupitelstva, které se sejde v pondělí 28. listopadu. Žádné požadavky od veřejnosti, abychom některé akce ošetřili vyhláškou, nemáme. Dáváme do vyhlášky městské slavnosti Rosa, pouťové a silvestrovské oslavy," sdělil místostarosta Hölzel.

„Na noční klid nemáme a ani nevydáme obecně závaznou vyhlášku. Problém vidím v tom, že obec, která vyhlášku připraví, nesmí na žádnou akci zapomenout. Výjimky neexistují, což mi připadá na hlavu postavené. Stejně to nezabrání rušení nočního klidu," řekl nám svůj názor starosta Dublovic Otakar Jeřicha. „Ministerstvo vnitra nám potvrdilo, že jí nejsme povinni připravit. U nás obecně platí, že po 22. hodině by měl být na celém území obce klid," sdělil. Připustil, že občas ke komplikacím dochází.

„Letos se například ve Zvíroticích v hotelu Maják slavila svatba a v hasičské klubovně současně vyhrávala country muzika. Sešly se tak dvě akce dohromady. Na odbor životního prostředí do Sedlčan bylo adresované anonymní udání na rušení nočního klidu a na to, že se v klubovně podniká. Případ dostal k řešení živnostenský odbor. Předvoláni byli hasiči. Také mě oslovily pracovnice odboru, abych jim podal vysvětlení. Dokazoval jsem jim, že obec nic nepořádala, nepovolovala, žádné plakáty na tuto aktivitu i v hasičské klubovně nebyly. Zdůrazňoval jsem, že klubovna ve Zvíroticích se opravila z toho důvodu, že v této naší osadě obyvatelé nemají hostinec, nemají sál, nemají se kde sejít. Jinými slovy – v klubovně se pořádají akce soukromé – narozeniny, oslavy. Konkrétně já jsem tam byl například za obec na diamantové svatbě. A samozřejmě, že klubovna slouží i hasičům," sděloval starosta. „Podobně fungující klubovnu máme v Chramostech, kde v létě místní hasiči pořádali zábavu na venkovním parketě, která samozřejmě ve 22 hodin neskončila a tam si nikdo nestěžoval. Lidem to nevadilo," dodal starosta.

„Nedávno se zajímala o klubovnu ve Zvíroticích jedna paní, jejíž synové tam chtěli oslavit narozeniny a dotazovala se, zda to obec povoluje. Odpověděl jsem, že nepovoluje. Ono i v tomto případě platí, že pokud není žalobce, není ani soudce," připomněl lidové přísloví dublovický starosta.

Marie Břeňová