Brod. Příbramská osada, která se po letech masivní těžby v okolí, dá se říci ustálila, uklidnila. Vede tudy turistická i cyklistická trasa, příjemnou náves obklopují upravené starší domky s udržovanými předzahrádkami. Ať se obyvatelé Brodu podívají z okna na jakoukoli stranu, pokaždé se před jejich zraky tyčí pozůstatek hornické činnosti. Kopec, více či méně zarostlý nálety bříz a jiných dřevin. Lidé jsou na ně zvyklí a raději by zlo v podobě radioaktivních látek nechali spát. Jednu z hald, tu největší, chce začít firma likvidovat. Prý pro dobro všech. To je otázka…

Místní lidé se proti záměru bouří. Kritici se obávají zvýšené prašnosti, nadměrné dopravy a znečištění spodních i povrchových vod. Firma tvrdí, že plánovaná těžba se v okolí odvalu zásadně neprojeví. Naopak se podle ní sníží radonová zátěž. O tom ale místní přesvědčeni nejsou, vzhledem k předloženému a značně nešetrnému způsobu likvidace.

„Pod námi je největší jezero pitné vody v Evropě. Teď by tady dokola měly být kalové nádrže, nahoře mají být čtyři drtičky, které by jely na třísměnný provoz a nejhorší na tom je, že se to má dělat 20 až 60 let. Umíte si představit tady v tom žít?" namítá Petr Winter, jehož domek stojí od haldy zhruba sto kroků. Halda číslo 15.

Na haldu vidí ze zápraží svého domku i Anna Sirotková. Vzhledem k věku už jí prý na osudu odvalu nezáleží. Z radonu strach nemá. „Vždyť jsem tam pracovala třicet let," ukazuje směrem k bývalé šachtě, která zaměstnávala lidi z okolí. „Sbírala jsem tu rudu do rukou a už je mi 87 let. Pracovali jsme tam s manželem oba. Ať se to rozhodne jakkoli, nevadí nám to," dodává paní Anna.

Jiný obyvatel Brodu, Vladimír, jezdil dvacet let na Uranových dolech s náklaďákem, takže i on ví, co halda skrývá. „Manipulace s kamenem se neobejde bez prašnosti. Tady jsme vystaveni tomu, že všechen prach by se držel dole, jak tomu bývá při inverzi," namítá Vladimír.

Brod obklopují další haldy, podle místních daleko problematičtější. Ve směru od Příbrami vlevo stojí úplně zarostlá halda číslo 5 a za ní šestka. Tady se dobývala čistá smolka, která se tloukla do bedýnek (vozila se i do Jáchymova, protože Uranové doly byly v začátcích), čili větší zbytkové procento rudy šlo na haldy a radioaktivita se právě zde v ten čas podle pamětníků neměřila, jako na jiných haldách. Kousek dál, u Hájů, je šachta číslo 9. Ta se také „měla vozit", jednalo se o tom zhruba před devíti lety. Obyvatelé Hájů a Jeruzaléma se plánům ziskuchtivých podnikatelů ubránili.

Proti způsobu odtěžení „patnáctky" se vyjádřil také člen Osadního výboru Brod Petr Váňa. „Odval číslo 15 nás trápí nejméně. Nás trápí jiné haldy: pět a šest, dvojka a čtyřka. Ty jsou víc aktivní a s nimi nikdo nechce nic dělat. Ty by byly zlikvidované během půl roku. Kdyby firmy daly obci kompenzace, někteří lidé by určitě souhlasili. I já myslím, že by to bylo nejrozumnější. A pokud likvidace hlady č. 15, tak ne s jedním zadavatelem a ne na tak dlouho. Pan starosta Vařeka na jednání s panem Zábrodským v Lešeticích řekl, že všechno odpovídá hygienickým normám. Tomu nikdo nechce věřit," pousmál se Petr Váňa.

Příbramská radnice plánuje na základě negativní reakce veřejnosti k chystané těžbě a úpravě kameniva z odvalu šachty č. 15 veřejnou diskuzi s dotčenými obcemi a částí města Příbram. K oponentům se přidal i příbramský zastupitel Šance pro Příbram Petr Kareš. Není tajemstvím, že se radonem zabývá a s problematikou seznamuje i obyvatele Brodu. Příbramská opozice kritizovala vedení města za to, že se k záměru Ekototalbau CZ údajně dlouho nevyjadřovalo. Radní kritiku odmítli. Zastupitelé za Šanci pro Příbram před koncem srpna navrhli svolat mimořádné jednání zastupitelstva. Podle nich narůstají obavy, že postup města není dostatečně důrazný a koordinovaný. „Hrozba radioaktivity a jejích dopadů na život všech lidí v příbramské lokalitě nenechává a nemůže nechat v klidu nikoho," stojí v prohlášení.

Vedení radnice mimořádné zastupitelstvo svolávat nebude, protože problematice bude věnována 16. září veřejná debata, které se zúčastní odborníci z ministerstva životního prostředí, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či státního podniku Diamo. Zaměřena bude i na to, jak je zabezpečen zásobník plynu u obce Háje. „Velmi neradi bychom byli opět postaveni do situace, kdy bychom se měli v krátkém čase vyjadřovat k tak závažným a odborným otázkám bez hlubší znalosti problematiky a možných rizik," uvedl starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Navržený způsob těžby se nelíbí ani státnímu podniku Diamo, který je správcem odvalu. S Ekototalbau CZ nechce uzavřít smlouvu, což pro pro firmu v podstatě znamená, že záměr nemůže uskutečnit.

Proti plánům na využití hlušiny v areálu šachty číslo 15 se bouřili místní, především z Milína, Lešetic či příbramské části Brod.

V haldě je asi 12,8 milionu tun kameniva a 640 tun uranu. Povolení se vydává na 20 let a za tu dobu by se halda vysoká přes 60 metrů měla snížit na polovinu.