Těmto původním obyvatelům exotických zemí podlehl před 40 lety Vladimír Ježek z Březnice. „Aby se u nás ve sbírkách kaktusům dobře dařilo, musíme jim připravit takové podmínky, které se co nejvíce přibližují podmínkám, ve kterých rostou na svých přírodních stanovištích. V prvé řadě je to dostatek světla a tepla v letním, neboli vegetačním období," říká majitel zajímavé sbírky Vladimír Ježek.

Pochod Praha-Prčice na Sedlčansku.
Robinovou trasou šlo do Prčice téměř tři a půl tisíce lidí

Ačkoli si kdekdo myslí, že kaktusy vyžadují sucho, opak je pravdou. Voda je pro jejich zdárný růst velmi důležitá, hlavně v době plného růstu. „Netrápíme kaktusy suchem, ale také by neměly mít stále mokrou zem. Zálivka by měla být nárazová a vydatná. Další závlahu provádíme až po úplném proschnutí zeminy. Nejlépe je zalévat ráno nebo večer. Nikdy nekropíme těla rostlin rozpálená sluncem. Zeminu používáme propustnou, která obsahuje až polovinu hrubšího říčního písku," radí pěstitel.


V zimním období (listopad až únor) by kaktusy neměly růst, protože by se nedostatkem světla deformovaly. Suché a chladné zimování (šest až 10°C) je jednou z nejdůležitějších podmínek pro květenství v příštím roce. Dospělý, zdravý a dobře pěstovaný kaktus kvete každým rokem několikrát, a každý rod kaktusů kvete v jiném období. „Vím, že v dnešní uspěchané době není moc času na koníčky, ale někdy je třeba se oprostit od všedních starostí a potěšit se něčím hezkým. Mnoho lidí pěstuje kaktusy jen za oknem, čím dál více na balkonech a ti, kteří mají možnost si udělat na zahrádce malý skleník či pařeniště, mají radost a úspěchy určitě největší," míní Vladimír Ježek, který se kaktusům věnuje téměř 40 let, má velkou sbírku, na kterou se jezdí dívat kaktusáři z celých Čech i ze zahraničí. Mnoho lidí o ní ale netuší.

Ilustrační foto
Záchranáři zasahovali v Brdech u zraněného cyklisty, letěl pro něho vrtulník

„Proto bych chtěl pozvat všechny, co mají rádi květiny a třeba je nemohou sami pěstovat, aby se zdarma přišli podívat na hezké a zajímavé rostliny s krásnými květy. Rád přivítám i zahrádkářské zájezdy nebo školní výlety. Těm, kteří by chtěli zkusit kaktusy pěstovat, velmi rád poradím a předám svoje zkušenosti," dodává pěstitel.


Skleníky jsou otevřeny od 18. května do 12. října každý čtvrtek od 13 do 17 hodin.