Povrch obou soch je už značně zvětralý a ve velkých plochách porostlý lišejníky, v některých místech odpadává. Některé části soch dokonce chybí. Sochy ale nejsou jediné prvky budovy, které restaurátoři obnoví. Na řadu přijde i erb v průčelí. Jeho opravu zahájí Historický spolek Herold už letos v létě.

„V úterý jsme sochy za pomoci jeřábu a vysokozdvižné plošiny sundali," potvrdila Příbramskému deníku ředitelka Historického spolku Herold Kateřina Tomášová.

Samotné sejmutí soch proběhlo nad očekávání hladce, bez žádných závažných problémů. Sochy, které jsou s největší pravděpodobností raným dílem čimelického sochaře Jana Karla Hammera st., byly na střeše pivovaru umístěny ve velmi stabilní poloze zatížené převážně vlastní vahou.

„Bylo proto poměrně jednoduché je nadzvednout a nebylo třeba žádného těžkého vyprošťování," podotkla ředitelka.

Sochy jsou nyní v Galerii Ludvíka Kuby, kde si je veřejnost může prohlédnout. „Umístili jsme je do galerie jako součást plánované výstavy o historii zámeckého pivovaru v Březnici, která se bude jmenovat Příběh pivovaru, a bude instalována v prostorách Galerie Ludvíka Kuby v letních měsících," dodala Tomášová.

Restaurování soch umožnily spolku především peníze z veřejné sbírky. „Díky ní jsme získali 135 tisíc. To stačí na sundání soch, restaurování erbu a částečnou obnovu soch," uzavřela ředitelka Kateřina Tomášová.