Na otázky, zda je tato choroba opravdu problémem jen starších lidí, jak zelený zakal odhalit a jak se před ním chránit, odpovídá vedoucí lékařka glaukomové ambulance očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram Zdeňka Vlachová.

Postihuje zelený zákal opravdu jen starší lidi?
Nikoliv. Zelený zákal se může vyskytnout v kterémkoliv věku, dokonce i u novorozenců. Věk však hraje důležitou roli, většina pacientů trpících tímto onemocněním je starší než 40 let. V celosvětovém nárůstu glaukomu hraje hlavní roli především dokonalejší diagnostika. Trend vzestupu onemocnění jsme zaznamenali i v našem spádovém regionu.

Jaká je příčina vzniku tohoto onemocnění a co se v oku děje za změny?
Příčinou vzniku glaukomu je spolupůsobení několika faktorů. Známe rizikové faktory zvyšující výskyt onemocnění, které můžeme ovlivnit. Takovýmto významným faktorem je především hodnota nitroočního tlaku. Existují však rizikové faktory, které ovlivnit nelze, jako věk, pohlaví, genetická predispozice, refrakční vada (onemocnění či úraz). Při zeleném zákalu dochází k nevratnému poškození zrakového nervu, až k jeho úplnému odumření a ztrátě vidění.

Jak se onemocnění projevuje?
Onemocnění může probíhat zcela bez příznaků, v tom právě spočívá jeho zákeřnost. Postupně dochází k výpadkům v zorném poli, které nemocný zpočátku vůbec nepozoruje. Později se dostaví pokles vidění a v konečném stádiu úplná slepota. Někdy k příznakům patří tlak v okolí očí, bolest hlavy, záblesky, rozmlžené vidění.

Jaké vyšetření je nutné podstoupit?
K nezbytným vyšetřením patří změření nitroočního tlaku, stanovení úrovně vidění a rozsahu zorného pole, vyšetření očním mikroskopem, ultrazvukové změření tloušťky rohovky. K moderním vyšetřovacím metodám patří zobrazující techniky přesně měřící vrstvu nervových vláken. Veškerá zmíněná vyšetření nabízíme pacientům i na našem pracovišti. Všechna vyšetření jsou bezbolestná a není třeba se jich obávat.

Jak se zákal léčí a lze ho úplně vyléčit?
Glaukom vyléčit nelze, ale lze jej léčbou stabilizovat. Nejčastější terapií je aplikace očních kapek. Některé druhy zeleného zákalu jsou vhodné pro laserový zákrok či operační řešení.

Jak můžeme předcházet této chorobě?
Naprosto zásadní je včasné odhalení choroby. Nezbytné jsou pravidelné prohlídky u očního lékaře. Pokud je léčba zahájena včas, lze obvykle předejít zrakovému postižení a slepotě.

Je vhodné podstupovat preventivní prohlídky u očního lékaře i v případě, že nemáme žádné obtíže? Pokud ano, od jakého věku a jak často?
Pokud nejsou žádné potíže a z rodiny se nikdo neléčí se zeleným zákalem, měla by být první prohlídka provedena okolo 40.roku věku a dále pravidelně podle nálezu.

Dagmar Čerňanská