Ty budou ve znamení hornických tradic, a aby město vyhovělo všem zájmovým skupinám, ten samý víkend proběhne v areálu Nového rybníka a letního kina dvoudenní festival pod širým nebem s osobnostmi z české populární scény.
„Pátek chceme věnovat mládeži. Program začne v šest hodin odpoledne a další den dopoledne bude pokračovat v areálu Nového rybníka. Na své si přijdou zejména rodiny s dětmi. Oslavy vyvrcholí v podvečer, přičemž interpreti budou směřovaní spíše na střední generaci. Sobotní večer zakončí diskotéka," uvedla místostarostka Alena Ženíšková.

Interprety vybírali školáci i studenti
Město nakonec pořádá festival ve vlastní režii. „Poptávali jsme se na základních a středních školách, co by si mládež přála za interprety. Výsledky jsme porovnali s nabídkami sedmi společností. Ne u všech se ale nabídka prolínala. Z toho důvodu jsme se rozhodli festival pořádat sami," dodal místostarosta Václav Švenda.

Na Březových Horách bude současně probíhat program zaměřený na nejstarší generaci, během oslav zde vystoupí řada hornických kapel.
Kromě radnice se na přípravě podílejí i různé příbramské instituce, například divadlo, knihovna nebo hornické muzeum. Na setkání se chystá až 3000 oficiálních hostů z České republiky a zahraničí. Vzhledem k očekávané mnohatisícové návštěvností stojí vedení města před otázkou, jak zajistit pro hosty dostatek ubytovacích míst.

Nedostatek ubytovacích míst
„Kapacita ubytovacích míst v Příbrami a okolí je tristní. Hostům tak dáváme seznam ubytovacích zařízení v dosahu 50 kilometrů. Budeme nabízet i kapacity domovu mládeže. Více není v našich možnostech," sdělil před několika týdny Václav Švenda.

V létě se obyvatelé i návštěvníci města mohou těšit na řadu koncertů v rámci Příbramského kulturního léta, jež bylo v letošním roce novinkou pod názvem Babí léto. Tradiční Svatohorská šalmaj nabídne rozšířený program na dva dny. V oblasti sportu bude novou akcí Příbramský půlmaratón, který je plánován na příští podzim.

„Ve výčtu příprav nesmíme opomenout, že v první polovině roku vydá Nakladatelství Lidové noviny u příležitosti našeho významného výročí monografii Příbrami v edici Dějiny měst autorského kolektivu pod vedením Věry Smolové, ředitelky Státního okresního archivu v Příbrami," doplňuje místostarosta.
První zmínka o Příbrami pochází z roku 1216, tehdy byla majetkem pražského biskupství. Koncem 13. století se ve městě už těžilo stříbro, od 16. století byla Příbram královským horním městem.