Archeologové objevili v areálu Svaté Hory pec ze sedmnáctého století. Nález obdobného typu potvrdil Příbramskému deníku správce poutního místa Jan Traxler.

Pec byla v minulém století zazděna

„Pec jsme našli v průběhu současné výstavby, když jsme odkryli mladší stavební konstrukce. Jedná se o univerzální pec, která pochází z doby stavby jezuitského proboštství z druhé poloviny sedmnáctého století.

Příbram. Svatá Hora. Fungovala zde poměrně dlouho. Při stavební úpravě ve dvacátém století byla ale zazděna ze všech stran, takže se na ní zapomnělo," upřesnil archeolog Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Památka je prý velmi zachovalá a počítá se s tím, že bude zpřístupněna jako muzejní exponát vztahující se k dějinám Svaté Hory.

Oprava za téměř dvě stě milionů

Oprava poutního místa za bezmála dvě stě milionů přitom trvá už několik měsíců. Stavební úpravy obohatí významné poutní místo o badatelské centrum.

Veškeré náklady navíc pokryje dotace. Obnova poutního místa vyjde na 191,1 milionu korun, přičemž 162,5 milionu korun bude uhrazeno ze strukturálních fondů a zbytek ze státního rozpočtu.

Celý projekt je zaměřený na stavební a restaurátorskou obnovu. Nově opravené prostory pak budou využívány jako vědecké a badatelské centrum se zaměřením na barokní kulturu. Nebude chybět ani hudební archiv.

Svatá Hora. Infografika.