Státní veterinární správa (SVS) koncem letošního února spustila databázi ztracených a nalezených psů. Aplikace umožňuje majitelům a nálezcům sdílet informace o ztracených a nalezených psech a tím by měla usnadnit jejich návrat domů. Databáze prozatím částečně nahrazuje některé funkce centrálního registru psů, který má vzniknout v roce 2022.

Ilustrační foto
Kočky se dál množí ve velkém. Může za to přístup majitelů

Od konce února do začátku října do databáze lidé vložili údaje o téměř 500 psech. Databázi častěji využívají nálezci než majitelé ztracených psů.

„Dle statistických údajů získaných z databáze lze říci, že si používání aplikace našlo své místo zejména mezi uživateli z útulků a u městských strážníků některých větších měst. Přidanou hodnotou naší databáze je její jednoduchost a také to, že na rozdíl od většiny soukromých registrů aplikace funguje zdarma,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Uvedení čísla čipu je důležité

K letošnímu 6. říjnu správa v aplikaci eviduje 481 ztracených a nalezených psů, avšak jen ve 280 případech vkladatelé uvedli číslo čipu. To ale výrazně přispěje k rychlejšímu návratu psa zpět k jeho majiteli, uživatelé by tak na něj neměli zapomínat.

Na dráze. V České republice se běhá především na trávě. V Anglii jsou oblíbené pískové tratě.
Šlachovití a elegantní. Chrti jsou nenároční mazlíci s duší vrcholových atletů

Databáze SVS však není jedinou databází s takovým záměrem. Několik dalších databází provozují soukromé subjekty nebo také některá města. „V případě nálezu označeného psa musejí strážníci či správa útulku zpravidla prověřovat údaje hned v několika databázích. V případě, že pes označen není, je vyhledání majitele ještě komplikovanější,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Od roku 2019 pomáhá s vyhledáváním čipů zvířat také aplikace Najít zvíře. Vyhledávač bleskově prověří evidenci čísla čipu ve většině českých registrů, není tedy nutné ověřovat každý registr samostatně. Mimo jedenácti registrů vyhledává také právě v databázi SVS. Aplikace je bezplatně k dispozici pro webový prohlížeč a Android. Primárně je určena pro útulky, veterináře, neziskové organizace, občanská sdružení a jiné spolky, které se zabývají pomocí zvířatům.

Údaje sjednotí

Aplikace či databáze jsou však stále pouze pomocníkem při hledání ztracených mazlíčků. Než tak bude spuštěn centrální registr psů, který má všechny údaje sjednotit a výrazně usnadnit vyhledání čísla čipu, je čip vhodné zaregistrovat do více databází. Mezi největší u nás patří například Národní registr majitelů zvířat či Back Home.

Pacienti
I pes může mít chřipku. Jak ji poznat a léčit?

Čipování psů v České republice je povinné od začátku roku 2020. Povinnost přihlásit čip do registru ale zatím neexistuje. Číselný kód uvedený na čipu přitom dokáže psa v případě registrace jednoznačně ztotožnit a najít jeho majitele. Bez registrace se kód stává pouze shlukem znaků. V tomto případě je šance podle něj dohledat majitele zvířete mizivá.